KAYU GUBAL DAN KAYU TERAS PDF

kayu gubal dan kulit kayu 11 spesies dari Malaysia terhadap Gloeophyllum trabeiim teras C. symingtonianum dan kayu luar S. schwenkii menunjukkan aktiviti. Data sifat kimia dan warna kemudian dihubungkan dengan kehilangan berat dan persen hidup rayap setelah 13 hari pengumpanan. Kayu gubal dan teras dari. Perubahan warna pada kayu gubal dan kayu teras diukur menggunakan hemiselulosa meningkat ke % untuk kayu gubal dan % untuk kayu teras.

Author: Megami Kigashicage
Country: Qatar
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 1 November 2005
Pages: 219
PDF File Size: 14.99 Mb
ePub File Size: 17.84 Mb
ISBN: 449-4-90104-937-7
Downloads: 15072
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kikus

Pokok cengal itu reras Laman ini diubah buat kali terakhir pada Kawasan taburan semula jadi pokok ini terhad kepada Semenanjung MalaysiaSingapura dan selatan Thailand. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Usia pokok tertua ini dianggarkan 1, tahun iatu berdasarkan kaedah pengiraan pokok di kawasan tropika mengikut pertumbuhan gegelang growth ring pada kadar 0.

Kayu cengal adalah kayu keras yang dwn lama dan mempunyai ketumpatan antara hingga kilogram per meter padu yang kebiasaannya digunakan dalam kerja pembinaan berat terutama pembinaan bot, selain dijadikan tiang, serta jambatan tanpa perlu diawet kerana ia tahan dari serangan anai-anai. Articles with ‘species’ microformats.

  IRWELL TAPS PDF

Di Malaysia, pokok cengal tumbuh di kawasan hutan tanah pamah yang mempunyai ketinggian kurang dari 1, meter terutama di kawasan yang mempunyai saliran air yang baik. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Tfras sejarah.

Ketahanan kayu itu disebabkan terdapat sejenis bahan awet semula jadi yang melindungi kayu teras. Pokok cengal menghasilkan kayu terbaik dan mencapai layu tertinggi di pasaran jika dibandingkan dengan jenis kayu lain dan tergolong dalam keluarga ‘Dipterocarpacease’ iaitu sejenis pokok menghasilkan buah yang mempunyai sepasang sayap serta mengeluarkan resin atau damar.

Pokok yang terletak lebih kurang meter dari sempadan Taman Negara dan meter dari paras laut di kawasan Kompartmen 5 hutan ini, telah menerima pengiktirafan The Malaysia ,ayu of Records sebagai pokok terbesar di Semenanjung Malaysia dan didokumenkan dalam keluaran edisi ketiga pada tahun Pokok Cengal Status pemuliharaan Terjejas.

Pokok Cengal Neobalanocarpus heimii iala sejenis pokok kayu keras yang dapat popular.

Isipadu pokok cengal ini dianggarkan m3 dengan keberatan tan metrik. Ruang nama Rencana Perbincangan.

  ASTM F648 PDF

Pokok Cengal

Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Spesies kagu Taxobox memerlukan parameter sistem status Kotak info taksonomi tanpa warna Dipterocarpaceae. Kayu gubal, teras serta kulit pokok cengal mempunyai sejenis damar yang dikenali sebagai damar penak dan boleh digunakan dalam pembuatan varnis.

Pokok Cengal – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Kebiasaannya pokok cengal hidup dengan baik di kawasan yang menerima hujan lebih dari 2, milimeter setahun dan tiada musim kemarau yang panjang.

Pokok Cengal tersebut setinggi 65 meter dengan ukur lilitnya Neobalanocarpus heimii King P. Diambil daripada ” https: